onsdag 31 oktober 2012

Skurugata, en fantastisk utflykt i Småland

Skurugata har ofta kallats Norra Smålands Klassiska Naturminnesmärke och är en cirka 800 meter lång klippkanjon. 
































Bredden varierar mellan 7 och 24 meter och på sina ställen känner man sig väldigt liten med upp emot 35 meter höga tvärbranta väggar ovanför huvudet. Helt säker på dess uppkomst är man inte. Troligtvis har kanjonen uteroderats i samband med inlandsisens avsmältning, men även en spricka och gravsänka diskuteras.































Innan man går ner i Skurugata finns all anledning att stanna till en stund på utsiktspunkten Skuruhatt. "Hatten" är en av Smålands högsta punkter (337 m.ö.h) med en fantastisk utsikt över bygden. Här finns en minnessten över Albert Engström rest. Albert lekte ofta i Skurugata som barn och för honom var Skurugata och Skuruhatt med omnejd begreppet Småland.





















Bergarten i Skurugata är vackert grå- och chokladbrun porfyr, som även kan skifta i rött. Grundmassan är grovkornig och rik på strökorn av kvarts och tegelrödfärgade fältspatkorn. Floran karaktäriseras av olika mossarter och här finns ett par arter som annars bara förekommer i fjälltrakterna.





















Vad som gör att de trivs här är det speciella klimatet nere i "gatan" och "hatten". Det har till och med hänt att snön legat kvar fram till midsommar i de djupaste partierna. Nere i "gatan" ligger Skurukälla där det finns möjlighet att släcka törsten med kristallklart vatten.





















Förr huserade troll och rövare i "gatan", men efter det att Smålands grenadjärer en gång tågat därigenom med flygande fanor och klingande spel har inget oknytt visat sig där. Historierna lever dock kvar och det sägs att någonstans i "gatan" ligger en bössa gömd. Den här bössan tillhörde en slug tjuv som kallades Tjuva Jösse, som stal runt om i gårdarna. Den som finner denna bössa lär få stor framgång i sitt fortsatta liv.













Med utgångspunkt från "hatten" tar det ca 1 timme att promenera genom gatan och åter vara vid parkeringsplatsen. Men eftersom det finns mycket att titta på under vandringen bör man ta god tid på sig vid besöket.
För vandringen genom "gatan" rekommenderas stövlar eller grova skor. Stenar, klippblock, omkullfallna träd och andra hinder kräver oömma kläder.
Vid parkeringen finns bord och bänkar för den som har picknickkorgen med sig.
Text från Visit Eksjö

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar